Oppsummering av lagsjakksesongen 2002/03

Med det bitre nedrykket fra foregående sesong fortsatt i minne, var det kanskje ikke med all verdens entusiasme undetegnede og hans mest trofaste våpendragere gikk Vestlandsseriens 2. divisjon 2002/03 i møte. En del rusk i maskineriet var da også i betydelig grad til stede da sesongen tok til, og flere av oss "godt etablerte" viste formsvikt og gav bort poeng vi strengt tatt ikke burde. Men vi tok likevel de lagpoengene vi skulle, og klarte på et vis å klore oss fast i toppen av puljen, sammen med Masfjorden I. Men la oss heller ta det kamp for kamp, og spare oppsummeringen til slutt:

1. runde: Sotra II - Sotra I  2.0 - 3.0

I denne matchen var det stort sett kun lagpoengene som gledet. Gøy, naturligvis, for Oddbjørn og Berge som begge hadde en god dag, og som sørget for to poeng for andrelaget, ved å nedfelle hhv. Asbjørn og Nils. Men sett med førstelagsøyne ble matchen dermed unødvendig spennende: Stillingen var 2-2, før Vidar avgjorde kampen til favorittenes fordel. Forøvrig vant Ole og Kay-Ove oppskriftsmessig, og hvit på samtlige bord i matchen!

2. runde: Sotra I - Voss  3.5 - 1.5

Et noe penere resultat i denne matchen, kanskje, men det var mest på papiret. Både Ole og Asbjørn stod syltynt på de to øverste bordene, og da Morten måtte tåle en tidlig smultring på bord 3, så det ikke akkurat lyst ut. På 5. bordet gjorde imidlertid Vidar kort prosess, og Kenneth virket å ha god kontroll på 4. bordet. Underet skjedde på 1. bord, hvor Ole klarte å svindle sin motstander sjakk matt i en nærmest håpløs stilling. Remis til Asbjørn var også godt betalt, og dermed forholdsvis klar seier til hjemmelaget.

3. runde: Masfjorden I - Sotra I  2.5 - 2.5

Toppkamp i puljen, som ble en jevn og spennende affære. Vertene, anført av elitespiller Dag Orseth, ble som ventet for sterke på de to øverste bordene, men etter en stødig seier for Asbjørn på 3. bordet, og nok en brutal seier for Vidar på 5. bordet, stod kampen og vippet på 4. bord, i en heftig tidsnødbatalje mellom vertenes lagleder Odd Birkestrand og vår egen Kenneth. Partiet endte i remis ved trekkgjentagelse og dermed uavgjort i matchen også.

4. runde: Nordnes II - Sotra I  1.5 - 3.5

Nok en kamp som var jevnspilt på brettene, men hvor favorittene til slutt trakk det lengste strået. Dette takket være seire ved Vidar og Morten, som begge klarte å utmanøvrerte sine motstandere etter skarpt og taktisk krevende spill. Både i Oles og Kenneths parti kunne resultatet fort svingt begge veier, men i likhet med Asbjørn endte det her med remis. Dermed en småpen borteseier uten at vi tapte på noen av bordene.

5. runde: Sotra I - Bergens III  4.0 - 1.0

Nok en gang lagseier med pene sifre, men skinnet bedrar også her. Vidar vant riktignok igjen, breddfull av selvtillit, og Kenneth klarte også å hale ut et helpoeng i et langt sluttspill. Remis var et greit resultat for Asbjørn, men at Ole og Morten skulle klare hhv. et halvt og et helt poeng var mildt sagt flatterende. Begge fikk imidlertid betalt for durabelig kjemping tross dårlige odds på brettet, og for å gjøre det vanskelig for sine motstandere.

6. runde: Sotra I - Førde II  5.0 - 0.0 WO

Her er det bare en ting å si: Dårlig gjort, Førde 2, dårlig gjort. Bare spør Odd Birkestrand! Med dette resultatet kom vi oss opp i ryggen til Masfjorden 1, som på dette stadiet ledet puljen på flere individuelle poeng enn oss.

7. runde: Masfjorden II - Sotra I  0.0 - 5.0

Siste runde og tid for opptelling av individuelle poeng i opprykkskampen mot Masfjorden 1. Anført av Hallstein stilte vi med nærmest toppet lag, og vant forholdsvis komfortabelt på samtlige bord mot et rent ungdomslag fra Masfjorden. Morten var den som brukte mest tid på sitt parti, men likefullt var han den som vant etter å ha spilt færrest antall trekk, lenge etter at vi andre var ferdige.

Stikkamp om opprykk:

Sotra I - Masfjorden I  4.0 - 1.0

Etter å ha endt helt likt, med samme antall lagpoeng og individuelle poeng, og uavgjort i innbyrdes oppgjør, måtte det stikkamp til for å avgjøre hvilket lag som skulle rykke opp i 1. divisjon. Resultatet, sett med våre øyne, var meget overraskende, ja, nesten uvirkelig. Våre gjester var på forhånd knappe favoritter, men vi var innstilt på å gi dem kamp til døren. Men at alle på laget skulle innfri og at vi ikke tapte på noen av bordene, hadde ingen av oss våget å tro på forhånd.

På førstebordet var Dag Orseth rett nok den førende, men han fikk aldri noen klar fordel mot en hardt kjempende Hallstein, som rutinert benyttet sjansen til å forenkle stillingen gjennom avbytter stort sett hver gang muligheten bød seg. Det materielt like tårnsluttspillet kunne ingen vinne, og dermed en sterk remis for Hallstein.

På andrebordet fikk vi se en skarp siciliansk duell mellom vår egen Morten, for anledningen flyttet opp på 2. bord, og velkjente Olav Otterlei. Morten gikk respektløst til verks og hadde gode sjanser til fordel underveis. Til slutt endte partiet med remis etter at Morten ofret offiser mot et angrep som gav evig sjakk. Dermed nok en sensasjonell remis til Sotra!

På tredjebord fikk Ole nokså raskt en komfortabel stilling mot den alltid aggressive Gunnar Halvorsen, og laglederen vant først én bonde og så en til, men stillingen var fortsatt høyst uavklart. Ole gikk seg da også fort vill i en trekkgjentagelse som nok ville ha ført til remis, dersom bortelaget hadde vært fornøyd med dette. Men Masfjorden trengte på dette tidspunkt mer enn som så, og i stedet for å gjenta stillingen for tredje gang nærmest serverte Halvorsen (som også var i sterk tidsnød) poenget til Sotra gjennom en solid bukk.

På fjerdebordet fikk også Kenneth raskt en komfortabel stilling med de hvite brikkene, mens det virket som hans motstander Anton Hellesøy var lite fortrolig med stillingstypen som oppstod. Hvit behold en solid posisjonell stillingsfordel gjennom hele pariet, vant først en bonde og senere en til, og da også Kenneths sedvanlige tidsnød var vel overstått (og resultatet i matchen var klart), måtte det bare gå veien for Kenneth også.

På femtebordet var det en fryktinngytende oppgave som ventet gjestenes lagleder Odd Birkestrand: Vidar som hadde 100 % score fra grunnspillet. Og med svart gikk Vidar like aggressivt og brutalt til verks som han hadde gjort hele seriesjakksesongen gjennom. Om alt han foretok seg med drage-oppstillingen i siciliansk var like korrekt og veloverveid kan sikkert diskuteres, men det virket i hvert fall å gjøre motstanderen usedvanlig utilpass og stresset. Tiden gikk også fort for Birkestrand, og da stillingen ble skarp og åpen, kom da også bukken som avgjorde partiet.

Dermed utrolige 4-1 til Sotra, og spill i 1. divisjon sesongen 2003/04! Her vil vi utvilsomt få det tøft, men med hard kjemping og god lagånd som våre fremste fortrinn har vi tenkt å gjøre alt vi kan for å klore oss fast. Her er det mye spenning (og bank) i vente!


Laglederens vurdering av enkeltspillernes innsats:

Hallstein Vårdal 1. bord: 1.5/2

Var forhindret fra å spille de fem første rundene, men viste hvor viktig han er for laget da han først meldte seg på. Bidro sterkt til opprykket både med en knallsterk remis mot Orseth i stikkampen, og med sitt gode humør og morsomme replikk forøvrig.

Ole Woldseth, 1-3. bord: 5.0/7

Spilte uinspirert og høyst middelmådig i begynnelsen av sesongen, og var egentlig heldig som ikke slapp verre fra det, men hevet seg sammen med resten av laget i den dramatiske sluttfasen. Viktig seier mot Halvorsen i stikkampen var et klart høydepunkt.

Tom Eriksen, 2-3. bord: 1.0/2

Deltok kun i de to borteoppgjørene mot lagene fra Masfjorden. (Kanskje var det pga. den gode matserveringen?). Oppnådde der nøyaktig det som laglederen hadde forventet: 0 poeng mot Masfjorden 1 og 1 poeng mot Masfjorden 2.

Asbjørn Nordanger, 2-3. bord: 2.5/5

Fikk en dårlig start på sesongen med et overraskende tap mot Oddbjørn, men bidro senere med viktig seier i bortekampen mot Masfjorden. Ellers kanskje litt for mange remiser til å få fullt godkjent. Måtte trekke seg fra stikkampen om opprykk, men bidro likefullt til opprykkstriumfen gjennom verdifulle tips til lagoppstillingen.

Morten L. Madsen, 2-4. bord: 3.5/5

Åpnet svakt med dårlig spill og tap i kampen mot Voss, men overbeviste ved å plukke poeng både i gode og mindre gode stillinger da han fikk sjansen igjen. Fikk også vist sitt potensial som angrepsspiller på 2. bordet i stikkampen, hvor han bidro gjennom en sterk remis mot Otterlei.

Kenneth Brattetveit, 3-4. bord: 4.0/5

Plukket poeng jevnt og trutt, og skal gjennom dette ha sin del av æren for opprykket, men er gjennom sitt store tidsforbruk likefullt noe av en lagleders mareritt. Uansett motstander og uansett stillingstype havner Kenneth alltid i tidsnød, men utrolig nok klarte han å lande med minst ett bein plantet på bakken gjennom hele lagsjakksesongen.

Vidar Garmannslund, 3. og 5. bord: 7.0/7

Selv om motstanden ikke alltid var all verden på 5. bordet, hvor Vidar stort sett befant seg, er det likefullt en sterk prestasjon å score 7 av 7 mulige poeng. Virket stinn av selvtillit etter hvert som et ene helpoenget etter det andre ble innkassert, og skremte til tider vettet av sine stakkars motstandere med sin tøffe pondus og sitt aggressive spill.

Nils Skare, 4. bord: 0.0/1

Fikk kun én sjanse til å bevise hva han er god for, men benyttet den ikke spesielt bra. Tap mot Berge var helt klart under forventet.

Kay-Ove Fjeldstad, 5. bord: 1.0/1

Fikk sjansen på 1. laget i internoppgjøret mot Sotra 2, og bidro her til lagseier gjennom en pen vinst mot Ivar Magne.

Ole Woldseth
lagleder Sotra I

Søk i sotrasjakk.no

Kommende turneringer

Samarbeidspartnere

Sjakk1.no
Alltid åpen. Alltid billig.

Sartor Storsenter
Mer enn 100 butikker
under samme tak.

Vestnytt
lokalavisen for Sotra og Øygarden

Fjell kommune
Vekstkommunen i vest

Skandiabanken
har hatt de mest fornøyde bankkundene 16 år på rad!